Sunday, October 18, 2015

Over Kunst met een grote letter K.


We hoeven het niet met onderstand betoog eens te zijn maar ik vond het een zeer verrassende kijk op kunst. een kijk die werkelijk heel veel zaken rondom kunst in een ander perspectief plaatst.

Wat is kunst? (vertaling artikel Larry Norman-1990)

Wat is kunst? God is de schepper van onze wereld, ons universum. Zijn kunst is LEVEN. Hij heeft de zichtbare wereld om ons heen gemaakt, gedetailleerd en complex, en Hij is daarin net zo uitbundig geweest wat  betreft de wereld die zich buiten onze periferie bevindt.Hoog in de bergen, waar mensen zelden komen heeft God altijd rijke kleuren en heerlijke geuren aan iedere bloem gegeven. Hij heeft daar geen consessies gedaan door bijvoorbeeld de priapische stampers te clusteren in door stuifmeel gekuste meeldraden enkele omdat sherpa’s ze niet zouden kunnen zien.
Diep in de oceaan waar de druk per vierkante centimeter zo groot is dat het er elk mens belet om daarheen af te dalen en ongeziene creaturen te kunnen zien. Er zwemmen nog ongecategoriseerde visachtige dingen die genieten daar van hun bestaanscyclus voor Gods aangezicht. Met fluoriderende deeltjes,zacht -benig en glinsterende kieuwen niet om mensen te behagen maar God.

Leven is God’s kunst . God ontvouwde zijn kunst in dit universum in drie dimensies . Openbaarde zich aan ons in de Drie-eenheid. in drie vanuit de mens gezien drie  aspecten van lichaam, geest en ziel.
Hij heeft ons in beweging gezet op het ritme van  tijd, ruimte en materie. Hij heeft onze entiteit gebonden aan het delicate evenwicht tussen protonen, neutronen en elektronen.
Levenskracht wordt geboren uit  energie door middel van eiwitten,koolhydraten en vetten.
Hij ondersteunt ons leven op het land ,lucht en zee met voedsel, zuurstof en water.

Hij gaf  aan man en vrouw een kind, en de drie scherpzinnige zintuigen van aanraking, zicht en geluid. Terwijl schoolboeken  over smaak en geur debatteren  en wetenschappers debatteren over de aanwezigheid van quarks en zwarte gaten, beweegt God zich verder  en ook helemaal niet. Hij is de Alpha, de Ik Ben, en de Omega; Het verleden, het Omni-heden en de toekomst.


Er waren drie kruizen op die heuvel. Eén man was perfect, een man had berouw van zijn onvolmaaktheid, en de derde man omhelsde zijn zonde opzettelijk met zijn dood als gevolg. 
Hij toonde  geen berouw. Christus bracht drie dagen door in het graf. Hij verbrak de poorten van de dood en stond op en verzegelde daarmee  de opstanding, verlossing en redding van ons lichaam, geest en ziel. Nu hebben we een goede reden om te wandelen in geloof, hoop en liefde in deze driedimensionale wereld die Hij gevormd heeft voor ons. Een derde van de engelen viel en het andere twee derde deel  keert zich tegen hen als tegenkracht. Ze zijn in de meerderheid. in de kracht van dat de meerderheid, terwijl God ons ondersteunt als we de strijd niet tegen vlees en bloed, maar tegen de geestelijke machten vol blijven houden . dat goddeloosheid toe wil schrijven an de hoge plaatsen in ons denken.

Wat is de kunst van de mens?
Het is niet meer dan een bleke kopie van Gods zichtbare schepping. Geen schilder heeft ooit geverfd, gekleurd en gevormd op zijn doek met zo’n over allesomvattende  visie. Geen beeldhouwer heeft ooit de klei gegoten, het marmer gebeiteld, of metaal gesmolten met enig onvoorstelbaar resultaat. Wij zijn Gods ongebonden kunst, Zijn Schepping. Laten we dit weerspiegelen in onze eigen kunst; Zijn Liefde, Zijn barmhartigheid, Zijn vergeving.


Larry Norman Oost Berlijn 1990.

No comments:

Post a Comment